• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Sernik z białą czekoladą

23 grudnia 2020 6 komentarzy

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

sernik z białą czekoladą

Jeśli macie ochotę na słodki kawałek sernika, który rozpływa się w ustach, to trafiliście idealnie.  Genialny sernik z białą czekoladą, to propozycja dla prawdziwych smakoszy 🙂 . Ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa i polewa tworzą niesamowitą kompozycję smaków. Polecam wypróbować 🙂 .

sernik z białą czekoladą
Drukuj

Sernik z białą czekoladą

Przygotowanie: 1 h. 45 min.
Wielkość: 14 porcji

Składniki

spód

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • 10 g cukru pudru (1 łyżka)

masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego (Wieluń Mój Ulubiony lub Piątnica)
  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe niesłodzone
  • 50 g masła
  • 6 jajek

polewa

  • 100 g czekolady białej
  • 2 łyżki śmietanki 36 %

dodatkowo

  • 20 g malin do dekoracji (opcjonalnie)
  • 6-10 szt. mini bezików do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

spód

  • Herbatniki zmiel na pył, a masło rozpuść w garnku.
  • W misce połącz ze sobą zmielone herbatniki, rozpuszczone masło oraz łyżkę cukru pudru.
  • Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż wymieszane herbatniki z masłem i cukrem pudrem. Dociśnij i wyrównaj całość.
  • Tak przygotowany spód włóż do lodówki na czas przygotowania masy.

masa serowa

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na dno garnka wlej wodę i włóż do niego miskę, która nie będzie dotykać dna/ następnie połam czekoladę na kawałki i delikatnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się) i pozostaw do przestygnięcia.
  • Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj. Następnie dodaj rozpuszczone masło, czekoladę, jajka i budynie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. (Wskazówka: nie miksuj dłużej, żeby masa się nie napowietrzyła, ponieważ może to doprowadzić do urośnięcia i opadnięcia sernika). 
  • Przygotowaną masę wlej na wcześniej schłodzony spód i piecz w rozgrzanym piekarniku 60 min. w temperaturze 160 stopni C. 
  • Studź sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

polewa

  • Śmietankę włóż do garnka i lekko podgrzej. Następnie włóż do niej połamane kawałki czekolady i mieszaj do uzyskania jednolitej polewy.
  • Tak przygotowaną polewę rozprowadź na wierzchu sernika. Następnie udekoruj.

Informacje dodatkowe

Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

sernik z białą czekoladą sernik z białą czekoladą

W kategorii:Boże Narodzenie, Ciasta, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Strucla z jabłkami

Reader Interactions

Komentarze

  1. Dominika

    27 października 2021 o 13:15

    Jaka wielkość formy?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      1 listopada 2021 o 20:54

      24-26cm

      Odpowiedz
  2. Nat

    19 grudnia 2021 o 18:58

    Będzie robiony na święta :). Czy mogę dać białą czekoladę z wiórkami kokosowymi?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      20 grudnia 2021 o 20:41

      Oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  3. Lila

    30 grudnia 2021 o 20:02

    Sernik idealny! Zachwycił wszystkich gości ❤️. Bardzo dziękuje za przepis !

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      3 stycznia 2022 o 20:41

      Bardzo się cieszę! 🙂 To jeden z moich ulubionych!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności