W wielu domach na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi 🙂 . Przygotowałam dla Was przepis na prostą i bardzo smaczną sałatkę śledziową z porem. Jest szybka w przygotowaniu, więc możecie poświęcić dosłownie chwilę, następnie schłodzić ją w lodówce, a później cieszyć się jej smakiem 🙂 .
Sałatka śledziowa z porem
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 230kcal
Składniki
- 380 g filetów śledziowych a'la matjas
- 110 g kukurydzy konserwowej (1/2 puszki)
- 4 jajka
- 1 duży por
- 2 łyżki majonezu
- przyprawy: pieprz, sól
Instrukcja
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
- Filety śledziowe włóż do miski i zalej zimną wodą (żeby pozbyć się słonego smaku). Odstaw na 5 minut.
- Pora pokrój na cienkie okręgi, a następnie na ćwiartki.
- Włóż pora do miski i zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź (jeśli lubisz wyrazisty smak pora, pomiń ten punkt).
- Wyjmij filety, osusz je z wody i pokrój w kostkę.
- Do miski włóż pokrojone filety, jajka, por, kukurydzę, majonez i przyprawy.
- Całość wymieszaj do połączenia składników.
- Gotową sałatkę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 230 | Białko: 14,1 | Węglowodany: 6,1 | Tłuszcze: 16,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz