Klasyczne sajgonki są smażone w głębokim oleju, ale z uwagi na to posiadają ogromną ilość tłuszczu. W związku z tym przygotowałam je w pieczonej wersji. Tak powstały sajgonki z piekarnika, które są świetną propozycją na przekąskę. Można je przygotować na spotkanie w większym gronie, jako przystawkę albo coś „do pochrupania” 🙂 . Najlepiej podawać je z różnymi sosami, aby każdy mógł wybrać swój ulubiony smak.
Sajgonki z piekarnika
Wielkość: 20 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 84kcal
Składniki
- 20 szt papieru ryżowego do sajgonek
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g makaronu ryżowego cienkiego (bez gotowania)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 6 suszonych grzybów mun
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu rybnego
- Przyprawy: pieprz, kolendra, płatki czosnku
- 1 natka pietruszki
- Opcjonalnie: sos do sajgonek nuoc cham lub sos chili
Instrukcja
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i zostaw na 10 min. To samo zrób z makaronem.
- Mięso włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą i smaż na małym ogniu.
- Cebulę pokrój na drobne kawałki i dodaj do mięsa. Całość przypraw.
- Marchewki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
- Grzyby mun pokrój w paski i usuń z nich twarde części.
- Dodaj grzyby i marchew do smażonego mięsa. Zalej wszystko sosem sojowym, rybnym i nadal smaż na małym ogniu.
- Odcedź makaron, następnie pokrój go na mniejsze kawałki (będzie łatwiej wymieszać i nakładać z farszem). Dodaj makaron do smażonego farszu i razem wymieszaj.
- Dopraw sosem sojowym i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Odstaw farsz do ostygnięcia.
- Przygotuj papier ryżowy. Przed nakładaniem farszu każdy arkusz papieru zwilż wodą (wskazówka: możesz wcierać wodę za pomocą gąbki albo moczyć papier w głębokim talerzu).
- Na brzeg papieru ułóż odrobinę farszu, a następnie zawiń go na nadzienie. Złóż boki do środka, a na końcu zwiń ciasno w rulonik (patrz zdjęcia niżej).
- Postępuj tak z pozostałymi arkuszami. Gotowe sajgonki układaj na blaszce wysmarowanej oliwą.
- Włóż sajgonki do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Na ostatnie 5 min włącz termoobieg, żeby się przyrumieniły.
- Gotowe sajgonki podawaj z sosami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 84 | Białko: 5,6| Węglowodany: 10,5 | Tłuszcze: 2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Beata
Wyglądają pysznie