Przedstawiam Wam absolutny hit – rożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym oraz warzywami. Przygotowanie ich jest proste, a smakują wybornie. Rożki świetnie nadają się na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół :). Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne, dzięki czemu farsz można swobodnie modyfikować według własnego uznania. Do podania rożków polecam sos czosnkowy oraz lekką sałatkę warzywną.
Rożki z ciasta francuskiego
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 296kcal
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 20 g mozzarelli
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka, czosnek, do mięsa mielonego
Instrukcja
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę, razem z mięsem włóż na rozgrzaną patelnię, a następnie dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę, czosnek, do mięsa mielonego).
- Pokrój pieczarki w drobne kawałki i podsmaż na drugiej patelni. Gdy pieczarki będą gotowe, dodaj je do mięsa. Następnie dodaj pokrojoną paprykę w kostkę.
- Do całości dodaj pomidory w puszce (pokrojone), smaż do odparowania sosu. Na koniec dodaj kukurydzę i wszystko wymieszaj. Farsz odstaw do ostygnięcia (wskazówka: jest to konieczne, ponieważ przy ciepłym farszu ciasto francuskie będzie się rozpadać).
- Ciasto francuskie pokrój w duże kwadraty. Na środek połóż łyżkę farszu i posyp mozzarellą. Złóż ciasto do jednego boku tworząc trójkąt. Widelcem dociśnij brzegi, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
- Gotowe trójkąty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C (wskazówka: gotowe rożki możesz podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 296 | Białko: 15,5 | Węglowodany: 24,1 | Tłuszcze: 15,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz