• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego

20 marca 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego

Dziś mam dla Was propozycję na roladę ziemniaczaną z mięsem mielonym, szpinakiem i serem mascarpone. Rozpływa się ustach, a przy tym jest bardzo sycąca i do tego błyskawicznie znika z talerzy! Doskonale sprawdzi się także na spotkania w większym gronie. Gwarantuję, że goście poproszą o dokładkę ;). Inspirację przepisu zaczerpnęłam od Tasty, ale nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych modyfikacji.

Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego
Drukuj

Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 390kcal

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 0,5 puszki pomidorów
  • Pół papryki czerwonej
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 100 g serka mascarpone
  • 25 g sera mozzarella
  • (Opcjonalnie) parmezan do posypania rolady (5g)
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka, pietruszka, czosnek

Instrukcja

  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Blaszkę posmaruj lekko olejem, ułóż na niej papier do pieczenia i posyp mozzarellą. Na przygotowanej blaszce układaj ziemniaki rzędami tak, aby kolejny rząd zakrywał ¾ poprzedniego (zdjęcie poniżej). Ziemniaki posól i lekko posyp serem mozzarella. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 min. w temperaturze 190 stopni C (wskazówka – ja użyłam blaszki 30 cm na 20 cm).
  • Cebulę posiekaj w drobne kawałki, razem z mięsem włóż na posmarowaną olejem patelnię. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pietruszką i papryką. W momencie, gdy mięso będzie prawie usmażone, dodaj paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Całość zalej pomidorami z puszki i smaż jeszcze ok. 5-7 minut.
  • Szpinak włóż na drugą patelnię (dodaj sól i czosnek) - smaż do jego zwiędnięcia.
  • Gotowy szpinak wymieszaj w miseczce z mascarpone.
  • Ziemniaki wyjmij z piekarnika, poczekaj aż chwilę się przestudzą. Na ziemniaki połóż i rozsmaruj warstwę szpinaku z mascarpone, a następnie nałóż i rozsmaruj warstwę farszu z mięsem.
  • Z użyciem papieru, na którym były pieczone ziemniaki zacznij zwijać całość w roladę rozpoczynając od miejsca, gdzie były kładzione ostatnie ziemniaki. Zawijaj roladę powoli, jeśli ziemniaki trochę przywarły od spodu, pomóż sobie widelcem.
  • Gotową, zwiniętą roladę posyp serem mozzarella, wstaw do piekarnika i piecz 15 min. w temperaturze 190 stopni C.
  • Po wyjęciu rolady z piekarnika można ją od razu podawać. Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Można posypać ją parmezanem do smaku.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 390 | Białko: 23,4 | Węglowodany: 37,9 | Tłuszcze: 16,6
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego

W kategorii:Dania główne, Wielkanoc, Wszystkie

Poprzedni wpis « Pełnowartościowe batony musli
Kolejny wpis Naleśniki malinowe z nutellą i mascarpone »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności