Faszerowana rolada z indyka, to propozycja, która sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Środek wypełniony suszonymi pomidorami, serem feta, parmezanem i bazylią tworzy niezwykłe połączenie z delikatnym smakiem mięsa. Rolada świetnie nada się na świąteczny stół jako dodatek do innych potraw lub w wersji na ciepło do obiadu 🙂 .
Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą
Wielkość: 20 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 87kcal
Składniki
- 800 g fileta z indyka
- 150 g szynki parmeńskiej lub boczku
- 100 g sera feta
- 30 g tartego parmezanu
- 8 plastrów suszonych pomidorów
- 3 pęczki świeżej bazylii
- sól, pieprz, papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Instrukcja
- Filet z indyka umyj i następnie rozłóż na desce do krojenia wyłożonej folią spożywczą.
- Za pomocą tłuczka rozbij mięso i uformuj z niego prostokąt. Posyp mięso przyprawami.
- Ser feta i suszone pomidory pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj drobno.
- Do miski włóż suszone pomidory, ser feta, parmezan, bazylię oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Mięso rozłóż na folii spożywczej. Nałóż farsz na całość lub na 1/3 mięsa. Następnie za pomocą folii dokładnie zawiń indyka w rulon.
- Na zwinięte mięso rozłóż szynkę parmeńską lub boczek i zawiń.
- Tak przygotowane mięso włóż na blaszkę posmarowaną olejem.
- Włóż mięso do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 kawałek): Kcal: 87 | Białko: 12,09 | Węglowodany: 1,2 | Tłuszcze: 3,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Magdalena
coś wspaniałego!
Przepisy na widelcu
bardzo dziękuję! 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 .