• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Rolada bezowa z owocami

15 marca 2019 4 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Rolada bezowa z owocami

Wyśmienita rolada bezowa wcale nie musi być bardzo skomplikowana ani droga. Jednak nigdy nie stała koło dań fit, ale swoim smakiem rekompensuje każdą dodatkową kalorię. Dzisiaj prezentuję roladę wypełnioną malinami oraz borówkami. Jest ona na tyle wdzięczna, że bez problemu można wykorzystać inne owoce. Kwintesencją udanej rolady bezowej jest odpowiednie wyczucie ile minut ma ona spędzić w piekarniku. Pamiętaj, żeby śmietankę przed ubijaniem dobrze schłodzić, wtedy na pewno wszystko się uda. Przepis jednym słowem: miodzio!

Rolada bezowa z owocami
Drukuj

Rolada bezowa z owocami

Przygotowanie: 50 min.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 378kcal

Składniki

Rolada bezowa

  • 4 białek jajek
  • 150 g cukru pudru
  • Szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g malin
  • 70 g borówek

Instrukcja

  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier puder (najlepiej po łyżce). Ubijaj do momentu kiedy piana będzie sztywna i świecąca.
  • Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm. Pamiętaj, że beza urośnie, dlatego nie dojeżdżaj masą do brzegów. 
  • Piecz bezę przez 20 minut w temperaturze 160 stopni C. 
  • W tym czasie ubij śmietankę, a gdy będzie już sztywna dodawaj łyżką mascarpone oraz cukier puder. Miksuj do połączenia składników. Pamiętaj, że śmietanka musi być wcześniej dobrze schłodzona.
  • Gotową bezę wyjmij z piekarnika, a następnie z blaszki. Obróć bezę górą do dołu, wyłóż na nią przygotowaną masę z mascarpone, śmietanki i cukru pudru. Posyp malinami i borówkami. 
  • Zwiń bezę w roladę wykorzystując papier, na którym była pieczona. 
  • (Wskazówka) Gotową bezę można jeść od razu lub włożyć do lodówki, żeby się schłodziła. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal 375,5 | Białko: 5,0 | Węglowodany: 38,9 | Tłuszcze: 22,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Rolada bezowa z owocami Rolada bezowa z owocami Rolada bezowa z owocami Rolada bezowa z owocami Rolada bezowa z owocami

W kategorii:Pozostałe, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Muffinki jajeczne z warzywami
Kolejny wpis Cukinia nadziewana mięsem mielonym »

Reader Interactions

Komentarze

  1. JFK

    11 kwietnia 2019 o 11:19

    Zrobione. Było tak smaczne, że domownicy pożarli wszystko. Nic dla mnie nie zostało.
    Beza z przepisu wyszła ok 🙂

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      11 kwietnia 2019 o 23:50

      Bardzo się cieszę, że beza wyszła smakowita. Mam nadzieję, że kolejnym razem będzie okazja, aby jej spróbować – potwierdzam, że jest to niebo w gębie 🙂

      Odpowiedz
  2. Teresa

    2 października 2020 o 09:45

    Mam jedno pytanie czy krem wykładamy na roladę gorąca czy zimną.Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      3 października 2020 o 15:50

      Najlepiej chwilę odczekać, żeby krem nam się nie rozpuścił 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności