Kuchnia włoska jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. Zachwyca swoimi smakami i różnorodnością dań. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą. Ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ w przygotowaniu zwraca się uwagę, aby było bardzo cienkie. Całość polałam sosem pomidorowym, który świetnie dopełnia smaki. Przepis jest dość wymagający, ale zdecydowanie warto poświęcić czas na przygotowanie tego dania 🙂 .
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 425kcal
Składniki
Farsz
- 400 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 20 g tartego parmezanu
- Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa
Ciasto
- 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 jajka
- 1 białko jajka (do posmarowania ciasta)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól
Sos
- 250 g przecieru pomidorowego
- Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz
Instrukcja
Farsz
- Szpinak włóż na rozgrzaną patelnię (posmarowaną oliwą). Po jego zwiędnięciu dodaj ser ricotta oraz parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto
- Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i oliwę. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie gładkie (wskazówka: możesz ugniatać je ręcznie na stolnicy, wówczas wbij jajka w środek i ugniataj, dodaj oliwę i nadal ugniataj do powstania gładkiego ciasta).
- Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 40 min. (w tym czasie ciasto stanie się bardziej miękkie).
- Po wyjęciu ciasta, podziel je na 4 części. Każdą część rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj białkiem jajka (najlepiej za pomocą pędzelka). Nakładaj łyżeczkę farszu w odstępach ok 3 cm. od siebie. Następnie przykryj całość drugim kawałkiem ciasta i dociśnij miejsca między nadzieniem.
- Pokrój ciasto na kwadraty nożykiem do ravioli lub zwykłym nożem.
- Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Wrzuć ravioli i gotuj ok 3 min. do wypłynięcia (mają być miękkie, ale nie rozgotowane).
- Ravioli odcedź. Następnie wyłóż je na talerz, polej sosem i posyp parmezanem.
Sos
- Do garnuszka włóż przecier pomidorowy, dopraw bazylią, solą i pieprzem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 425 | Białko: 21,2 | Węglowodany: 55,1 | Tłuszcze: 13,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz