Masz ochotę na lekki, zdrowy i pyszny deser? Wypróbuj pudding z tapioki. Tapioka to produkt skrobiowy, który uzyskuje się ze zmielonego manioku. Jest produktem bogatym w lekkostrawne węglowodany, nie zawiera glutenu, a co najważniejsze jest hipoalergiczna. Ma ogromne zastosowanie w kuchni, prócz granulatu występuje także jako mąka. Taką mąkę można użyć do wypieków albo zagęszczania sosów i zup. Dziś przestawiam Wam pomysł na pudding z wykorzystaniem tapioki w granulkach z dodatkiem mango oraz kakao.
Pudding z tapioki z musem mango i kakao
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 239kcal
Składniki
- 100 g tapioki w granulkach
- 250 ml mleka
- 25 g cukru brązowego
- 25 g kakaa naturalnego
- 1 mango
- Gorzka czekolada do posypania (opcjonalnie)
Instrukcja
- Tapiokę namocz w letniej wodzie, po ok. 5 min. wypłucz i odlej wodę. W rondelku zagotuj mleko i dodaj do niego tapiokę. Gotuj ok. 13 min. do momentu, aż tapioka będzie gęsta i zmieni kolor na przeźroczysty. Pod koniec gotowania dodaj kakao i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- (Wskazówka) Możesz podzielić pudding podczas gotowania na 2 części i tylko do jednej dodać kakao. Pozwoli to na stworzenie warstw deseru.
- Mango pokrój i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Możesz użyć także pokrojonych kawałków owocu bez blendowania.
- Pudding przełóż do miseczki lub pucharka, na górę wlej zblendowane wcześniej mango. Opcjonalnie możesz posypać gorzką czekoladą.
- Tak przygotowany pudding możesz jeść na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 239 | Białko: 3,8 | Węglowodany: 48,5 | Tłuszcze: 3,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz