Niezwykle aromatyczna wersja puddingu z tapioki z karmelizowanym jabłkiem. Deser jest pożywny i rozpływa się ustach 🙂 . Cynamon oraz jabłka idealnie komponują się z tapioką. Polecam deser na chłodne dni, ponieważ jego zapach unosi się w całym mieszkaniu i zdecydowanie poprawia nastrój 🙂 .
Pudding z tapioki z karmelizowanym jabłkiem
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 283kcal
Składniki
- 50 g tapioki granulowanej
- 500 ml mleka zwykłego 1,5 % (lub kokosowego, migdałowego, ryżowego)
- 1 jabłko
- 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
Instrukcja
- Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Odstaw na 1 godzinę.
- Po tym czasie dodaj 1 łyżkę erytrytolu i wymieszaj.
- Następnie gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut (kulki tapioki zrobią się przeźroczyste).
- W tym czasie obierz i pokrój jabłko. Włóż je na rozgrzaną patelnię i dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz łyżkę cukru brązowego. Smaż około 5 minut, aż cukier zacznie się ciągnąć.
- Ugotowaną tapiokę podziel na 2 części. Do jednej dodaj pozostały cynamon i wymieszaj (możesz pominąć ten krok i nie dzielić tapioki).
- Nakładaj pudding do szklanek lub słoiczków: najpierw warstwa z cynamonem, następnie druga bez cynamonu, a na samą górę jabłka.
- Podawaj od razu lub wstaw do lodówki (deser smakuje zarówno na ciepło i zimno).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 283 | Białko: 8,9 | Węglowodany: 55 | Tłuszcze: 3,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz