Macie ochotę na pyszną i zdrową przekąskę? Polecam lekki i wegański deser z tapioki 🙂 .
Smakuje wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Dzisiejsza propozycja z dodatkiem jagód, które świetnie smakują i piękne się prezentują.
Pudding z tapioki i jagód
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 233kcal
Składniki
- 50 g tapioki granulowanej
- 500 ml mleka zwykłego (lub kokosowego)
- 2 łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Instrukcja
- Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Odstaw na 1 godzinę.
- Po tym czasie dodaj 2 łyżki erytrytolu i wymieszaj.
- Następnie gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut (w tym czasie kulki tapioki zrobią się przeźroczyste).
- Ugotowaną tapiokę podziel na 4 części (wskazówka: najlepiej przełóż do miseczek). Do 3 części dodaj jagody w różnych ilościach, żeby uzyskać inne odcienie koloru, a jedną pozostaw bez jagód.
- Do szklanki wlewaj tapiokę od najjaśniejszej do najciemniejszej warstwy.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 233 | Białko: 8,9 | Węglowodany: 40,7 | Tłuszcze: 4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz