• Przejd藕 do g艂贸wnej nawigacji
  • Przejd藕 do tre艣ci
  • Przejd藕 do g艂贸wnego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Piernik

23 grudnia 2019 Zostaw komentarz

Przejd藕 do przepisu Drukuj przepis

Piernik

Piernik to zdecydowanie faworyt 艣wi膮tecznych wypiek贸w 馃檪 . Przygotowa艂am dla Was szybk膮 wersj臋, dzi臋ki kt贸rej przygotujecie ciasto dos艂ownie dzie艅 wcze艣niej. Moim zdaniem najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Piernik
Drukuj

Piernik

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielko艣膰: 12 kawa艂k贸w
Kalorie (porcja/sztuka): 226kcal

Sk艂adniki

ciasto

  • 200 g m膮ki pszennej (typ 405)
  • 250 ml mleka
  • 100 g mas艂a
  • 100 g cukru
  • 100 g p艂ynnego miodu (4 艂y偶ki)
  • 2 艂y偶ki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 艂y偶ka gorzkiego kakao
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody

polewa

  • 100 g 艣mietanki 36 %
  • 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

dodatkowo

  • 20 g migda艂贸w blanszowanych (do posypania)
  • 100 g powide艂 艣liwkowych (do prze艂o偶enia piernika)

Instrukcja

ciasto

  • Do garnka w艂贸偶 mas艂o, cukier, mi贸d, przypraw臋 do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewaj na ma艂ym ogniu do po艂膮czenia sk艂adnik贸w, co jaki艣 czas mieszaj膮c.
  • Nast臋pnie prze艂贸偶 otrzyman膮 mas臋 do miski i dodaj do masy jajka i mleko. Wszystko wymieszaj.
  • Na koniec dodaj do miski m膮k臋 oraz sod臋 i proszek do pieczenia.
  • Miksuj mas臋 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
  • Wylej mas臋 (b臋dzie rzadka) do prostok膮tnej formy o wymiarach 12 cm na 35 cm.
  • Wstaw form臋 do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygni臋cia.
  • Po tym czasie przekr贸j ciasto na p贸艂 i prze艂贸偶 powid艂ami. Nast臋pnie przykryj jeden kawa艂ek ciasta drugim.
  • Polej piernik polew膮 i posyp migda艂ami. Odstaw do zastygni臋cia polewy.

polewa

  • 艢mietank臋 i czekolad臋 w艂贸偶 do garnka i podgrzewaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Informacje dodatkowe

Warto艣ci od偶ywcze (1 kawa艂ek): Kcal: 226 | Bia艂ko: 4,7 | W臋glowodany: 22,6 | T艂uszcze: 12,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu

Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik Piernik

W kategorii:Bo偶e Narodzenie, Ciasta, Przek膮ski, S艂odkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Wieniec cynamonowy – kringel esto艅ski
Kolejny wpis Biszkopt »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cze艣膰! Mam na imi臋 Sylwia i jestem autork膮 przepisynawidelcu. Przygotowuj臋 przepisy, potrawy i zdj臋cia da艅 tworzonych z pasj膮, kt贸re mam nadziej臋 zachwyc膮 Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smak贸w - Przepisy kulinarne na ka偶d膮 okazj臋 i wyszukiwarka przepis贸w

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatno艣ci

Ta strona korzysta z ciasteczek aby 艣wiadczy膰 us艂ugi na najwy偶szym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, 偶e zgadzasz si臋 na ich u偶ycie.ZgodaPolityka prywatno艣ci