• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

20 października 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Papryki faszerowane

Aromatyczne papryki nadziewane farszem, to świetny pomysł na obiad albo kolację. Danie zawiera dużo warzyw, a w towarzystwie sosu czosnkowego tworzy ciekawą propozycję np. na imprezę. Pieczone papryki są miękkie i łączą się na talerzu z farszem, powodując wyjątkowe połączenie smaków.

Papryki faszerowane
Drukuj

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 143kcal

Składniki

  • 4 papryki czerwone (lub zielone albo żółte)
  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 30 g tartej mozzarelli lub żółtego sera
  • 100 g kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
  • przyprawy: bazylia, pieprz, sól, papryka ostra, do mięsa mielonego

Instrukcja

  • Kaszę jaglaną opłucz w wodzie i następnie ugotuj w garnku wypełnionym posoloną wodą.
  • Cebulę pokrój drobno i włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą. Następnie dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż je na drugiej patelni, posmarowanej oliwą. Dopraw pieprzem, solą oraz papryką.
  • Połącz na jednej patelni mięso, pieczarki oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę i sprawdź, czy nie brakuje przypraw, ponieważ po dodaniu kaszy całość zrobi się mniej doprawiona.
  • Papryki przekrój na pół i usuń pestki. Układaj papryki na natłuszczonej blaszce i napełniaj je farszem.
  • Wstaw papryki do rozgrzanego piekarnika i piecz je 40 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem.
  • Podawaj z sosami, np. z czosnkowym.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja - 1/2 papryki): Kcal: 143 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 3,4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Papryki faszerowane Papryki faszerowane Papryki faszerowane Papryki faszerowane Papryki faszerowane Papryki faszerowane Papryki faszerowane Papryki faszerowanePapryki faszerowane

W kategorii:Dania główne, Fit, Wszystkie

Poprzedni wpis « Szarlotka warstwowa
Kolejny wpis Zupa krem z dyni »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności