Aromatyczne papryki nadziewane farszem, to świetny pomysł na obiad albo kolację. Danie zawiera dużo warzyw, a w towarzystwie sosu czosnkowego tworzy ciekawą propozycję np. na imprezę. Pieczone papryki są miękkie i łączą się na talerzu z farszem, powodując wyjątkowe połączenie smaków.
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 143kcal
Składniki
- 4 papryki czerwone (lub zielone albo żółte)
- 200 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 30 g tartej mozzarelli lub żółtego sera
- 100 g kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
- przyprawy: bazylia, pieprz, sól, papryka ostra, do mięsa mielonego
Instrukcja
- Kaszę jaglaną opłucz w wodzie i następnie ugotuj w garnku wypełnionym posoloną wodą.
- Cebulę pokrój drobno i włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą. Następnie dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż je na drugiej patelni, posmarowanej oliwą. Dopraw pieprzem, solą oraz papryką.
- Połącz na jednej patelni mięso, pieczarki oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę i sprawdź, czy nie brakuje przypraw, ponieważ po dodaniu kaszy całość zrobi się mniej doprawiona.
- Papryki przekrój na pół i usuń pestki. Układaj papryki na natłuszczonej blaszce i napełniaj je farszem.
- Wstaw papryki do rozgrzanego piekarnika i piecz je 40 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem.
- Podawaj z sosami, np. z czosnkowym.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja - 1/2 papryki): Kcal: 143 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 3,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz