Macie ochotę na prosty i zdrowy deser? Moja propozycja to przepyszne owoce zapiekane pod kruszonką. Idealnie sprawdzą się na śniadanie albo jako deser z porcją lodów 😉 . Ponadto crumble możecie przygotować w kokilkach albo w jednej dużej formie, a owoce wybierać w zależności od upodobań 🙂 .
Owoce pod owsianą kruszonką
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 250kcal
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 30 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
- 250 g owoców - malin i borówek (mogą być inne, świeże lub mrożone)
Instrukcja
- Płatki owsiane włóż do blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki (ale nie na mąkę).
- Przełóż płatki do miski i dodaj do nich wiórki kokosowe, 2 łyżki erytrytolu oraz masło. Całość wymieszaj widelcem lub dłonią. Ucieraj wszystko do połączenia masła z pozostałymi składnikami.
- Owoce włóż do drugiej miski, dodaj łyżkę erytrytolu i wymieszaj.
- Owoce nakładaj do kokilek (ja użyłam o średnicy 10 cm), a następnie zakryj je kruszonką.
- Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C (kruszonka powinna być zarumieniona).
- Podawaj na ciepło. Można dodać do każdej porcji lody.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 250 | Białko: 4,5 | Węglowodany: 26,9 | Tłuszcze: 15,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
GK
Witam bardzo dobry i prosty przepis ,Ja zrobiłam z rabarbarem i malinami polecam.
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz! 🙂 Cieszę się, że smakowało. Super pomysł z połączeniem rabarbaru i malin :).
Ela
Bardzo dobre. Ja dałam mrożone truskawki. I nie zmiksowałam płatków tylko w całości-platki górskie.
Ogólnie- pychotka
Przepisy na widelcu
Świetny pomysł z truskawkami! 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie