Niskowęglowodanowa śniadaniowa propozycja na dobry początek dnia. Omlet jajeczny zawijany z warzywami, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku. Można również użyć wielu innych składników, takich jak np. kiełki rzodkiewki, jarmużu czy pietruszki. Danie jest szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znika z talerza.
Omlet jajeczny z warzywami
Wielkość: 1 porcja
Kalorie (porcja/sztuka): 287kcal
Składniki
- 3 jajka
- 40 g papryki (najlepiej mix)
- 2 szt. pieczarek
- 3 szt. pomidorków koktajlowych
- 10 g mozzarelli (wiórki)
- Trochę szczypiorku
- Przyprawy: pieprz, papryka, odrobina soli
Instrukcja
- Patelnię posmaruj lekko masłem lub innym tłuszczem, aby omlet nie przywarł. Następnie wymieszaj jajka z przyprawami i wlej je na patelnię.
- Pokrój pieczarki oraz papryki i smaż je na drugiej patelni. Po ok. 7-8 minutach, kiedy pieczarki puszczą sok, a papryka lekko się zarumieni, dodaj na sam koniec szczypiorek oraz pomidorki (na patelni powinny być dosłownie kilkanaście sekund).
- Wyciągnij omlet na duży talerz, a następnie ułóż na jego środku podsmażone warzywa. Opcjonalnie dodaj na górę mozzarellę, a następnie zwiń omlet tak samo jak naleśnika. Na górę możesz również dodać odrobinę szczypiorku.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 287 | Białko: 25,3 | Węglowodany: 5,8 | Tłuszcze: 18,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz