Jeśli szukacie pysznego i wartościowego śniadania, to dobrze trafiliście 😊 . Omlet biszkoptowy, to propozycja, która nigdy się nie znudzi 😊 . Można przygotować go zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wystarczy zmienić dodatki, aby śniadanie nie było monotonne.
Omlet biszkoptowy
Wielkość: 1 porcja
Kalorie (porcja/sztuka): 282kcal
Składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru lub erytrytolu (można pominąć)
- dodatki: owoce/jogurt/mascarpone/czekolada
Instrukcja
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka wbij do miski i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
- Następnie dodaj do niej żółtka i wymieszaj.
- Na koniec dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto wyłóż na posmarowaną olejem patelnię i smaż na małym ogniu.
- Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (bez dodatków): Kcal: 282 | Białko: 17,4 | Węglowodany: 28,4 | Tłuszcze: 11,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
JFK
Z figami wyglada bardzo apetycznie 🙂
Ja omlety robię podobnie, ale nie dodaję ani mąki ani proszku do pieczenia…
Pozdrawiam,
Przepisy na widelcu
W takim razie muszę spróbować bez mąki i proszku do pieczenia. Dziękuję za inspirację 🙂