Wyj膮tkowe muffinki, kt贸re s膮 jednymi z moich ulubionych 馃檪 . Gruszki i imbir tworz膮 niezwyk艂e po艂膮czenie smak贸w, a przypieczony br膮zowy cukier nadaje niesamowitej chrupko艣ci. Gruszki mo偶na wymieni膰 na jab艂ka, a imbir na cynamon, jednak zdecydowanie polecam pierwsz膮 wersj臋 馃檪 . Jestem pewna, 偶e si臋 w nich zakochacie i b臋dziecie do nich wraca膰, bo naprawd臋 warto ! 馃檪
Muffinki z gruszkami i imbirem
Wielko艣膰: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 212kcal
Sk艂adniki
- 130 g m膮ki pszennej lub owsianej (ok. 3/4 szklanki)
- 100 ml 艣mietany 18%
- 60 g mas艂a
- 60 g erytrytolu lub cukru (ok. 1/4 szklanki)
- 2 艂y偶ki br膮zowego cukru
- 1 艂y偶eczka imbiru
- 1 du偶a gruszka (150 g - zwa偶ona po obraniu i pokrojeniu)
- 1 jajko
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Instrukcja
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki: m膮k臋, proszek do pieczenia, erytrytol, 1 艂y偶k臋 br膮zowego cukru oraz imbir.
- W drugiej misce wymieszaj mokre sk艂adniki: rozpuszczone mas艂o, jajko i 艣mietan臋.
- Po艂膮cz sk艂adniki z obu misek i wymieszaj szpatu艂k膮.
- Gruszk臋 obierz i pokr贸j w ma艂膮 kostk臋. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj.
- Gotowe ciasto nak艂adaj do formy wype艂nionej papilotkami, a nast臋pnie ka偶d膮 sztuk臋 posyp br膮zowym cukrem.
- Wstaw form臋 do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut polecam w艂膮czy膰 termoobieg, 偶eby g贸ra si臋 zarumieni艂a.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (sztuka): Kcal: 212 | Bia艂ko: 4,2 | W臋glowodany: 24,1 | T艂uszcze: 11,2 *warto艣ci od偶ywcze wyliczone z u偶yciem erytrytolu zamiast cukru Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz