Macie ochotę na urocze babeczki ze szpinakiem i mascarpone? Ekspresowo znikają z talerzyków, a goście proszą o kolejne ;). Pokruszone ciasto na górze muffinek dodaje im charakteru i dzięki niemu świetnie się prezentują. Połączenie kremowego środka z ciastem i owocami to zestaw idealny, nie tylko dla łasuchów.
Muffinki szpinakowe z mascarpone
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 411kcal
Składniki
Muffinki
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 100 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g szpinaku mrożonego lub świeżego
Nadzienie i dekoracja
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 100 g borówek
- 50 g malin
Instrukcja
- Szpinak mrożony rozmroź, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Jeśli używasz świeżego szpinaku, dodaj do niego 30 ml oleju.
- Do miski wbij jajka oraz cukier, ubijaj do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie dodaj olej oraz szpinak. Po tym dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przełóż do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piecz babeczki 25 min. w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu i ostudzeniu babeczek, z każdej utnij górę i pokrusz ją do osobnej miseczki. Następnie wydrąż małą łyżeczką środek (tak, jak na zdjęciu).
- Do miski włóż śmietankę i ubijaj ją mikserem do momentu, aż będzie sztywna. Następnie dodawaj stopniowo mascarpone, a na końcu cukier puder. Miksuj do połączenia wszystkich składników.
- Każdą babeczkę nadziewaj przygotowanym mascarpone ze śmietanką. Nakładaj masę po same brzegi, a następnie nakładaj na nią pokruszone kawałki ciasta. Na koniec dodaj kilka borówek i malin (wskazówka: polecam schłodzić babeczki w lodówce).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 411 | Białko: 6,9 | Węglowodany: 36,6 | Tłuszcze: 26,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz