Muffinki bananowe, to szybki i bardzo prosty przepis na przygotowanie czegoś pysznego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy albo gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego 🙂 . Do środka babeczek możecie dodać czekoladę lub orzechy, ale ja wolę je bez dodatków. Jeśli macie w domu małe łasuchy, to przygotujcie babeczki wspólnie, zabawa gwarantowana 🙂 .
Muffinki bananowe
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 175kcal
Składniki
- 1 duży dojrzały banan (lub dwa małe)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 125 g mąki owsianej (1 szklanka)
- 25 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 18 g startej czekolady (3 kostki lub gotowe pastylki)
Instrukcja
- Banana rozgnieć widelcem w misce, dodaj jajko i wszystko wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i masło (wskazówka: masło możesz rozpuścić wcześniej w rondelku lub pokroić w mniejsze kawałki).
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Gotową masę nakładaj łyżką do papilotek wyłożonych w blaszce. Każdą babeczkę posyp czekoladą.
- Włóż muffinki do rozgrzanego piekarnika i piecz je 30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 175 | Białko: 4,5 | Węglowodany: 19,1 | Tłuszcze: 9,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz