Szukacie szybkiej i niezwykle smacznej przekąski na imprezę? Świetnie trafiliście! 🙂 Przygotowałam dla Was przepis na mini tarty z kurkami na cieście francuskim. Całość dopełniona smakiem sera pleśniowego i czerwonej cebulki. Jestem pewna, że takie połączenie skradnie niejedno serce i podniebienie 😉 .
Jeśli lubicie nieoczywiste smaki, to polecam dodać do kurek łyżkę miodu, która nada całości lekkiego słodkawego posmaku. Ponadto polecam podawać tarty z dodatkiem sosu czosnkowego lub śmietanowego 🙂 .
Mini tarty z kurkami na cieście francuskim
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 184kcal
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 300 g kurek
- 2 cebule czerwone
- 400 g sera pleśniowego (2 krążki)
- przyprawy: pieprz, sól, natka pietruszki
- opcjonalnie: parmezan do posypania
Instrukcja
- Kurki umyj i włóż na posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu około 10 minut.
- Cebulę pokrój w krążki, a ser pleśniowy w podłużne kawałki.
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 12 prostokątnych części (lub na kwadraty – według uznania).
- Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż kawałki sera pleśniowego, a następnie kilka krążków cebulki i podsmażonych kurek.
- Układaj kawałki ciasta na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą.
- Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz całość 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu posyp całość pietruszką i opcjonalnie parmezanem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 184 | Białko: 9,9 | Węglowodany: 11,1 | Tłuszcze: 11,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
inka
Brawo Sylwia.
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję 🙂 .