Jeśli szukacie pomysłu na szybką i słodką przekąskę, to dobrze trafiliście 🙂 . Mam dla Was przepis na przepyszne i aromatyczne tarty z ciasta francuskiego z morelami. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Do tego ich wykonanie jest bardzo proste, więc zachęcam wszystkich do spróbowania 🙂 .
Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 127kcal
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 12 sztuk moreli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko jajka
Instrukcja
- Morele umyj i pokrój w paski. Następnie włóż je do miski i zasyp cukrem pudrem.
- Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 12 prostokątów.
- Boki każdego kawałka złóż do środka (wskazówka: zobacz na zdjęciu).
- Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy kawałek ciasta francuskiego.
- Na każdym kawałku układaj obok siebie pokrojone morele.
- Tak przygotowane tarty układaj na blaszce posmarowanej olejem.
- Włóż tarty do nagrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Wyjmij tarty z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 127 | Białko: 1,9 | Węglowodany: 15,6 | Tłuszcze: 6,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz