Uwielbiam zapach domowego pieczywa, dlatego coraz rzadziej kupuje gotowe wypieki.
Przygotowałam przepis na mini bagietki pełnoziarniste, które są idealne na śniadanie. Mąkę możecie wymienić także na pszenną, jeśli nie przepadacie za produktami pełnoziarnistymi.
Mini bagietki są idealne na jedną porcję, więc można je także przygotować na drogę 😊 . Smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko 🙂 .
Mini bagietki pełnoziarniste
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 250kcal
Składniki
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 2/3 szklanki) (użyłam typ 1850)
- 250 ml mleka (użyłam 1,5 % bez laktozy)
- 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka sezamu lub maku do posypania
Instrukcja
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami.
- Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych części. Z każdej formuj bagietki i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bagietki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie żółtko jaja wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim bagietki. Następnie posyp sezamem.
- Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Wyjmij bagietki i pozostaw do ostygnięcia.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 8 sztuk): Kcal: 250 | Białko: 7,7 | Węglowodany: 37,8 | Tłuszcze: 6,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz