• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Mini babeczki cytrynowe

10 kwietnia 2020 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Mini babeczki cytrynowe

Od dłuższego czasu miałam ochotę na cytrynową babkę. Wiedziałam, że najlepszą okazją do jej upieczenia będzie Wielkanoc. Wszystko przygotowałam i gdy przyszło do jej upieczenia, okazało się, że nie mam w domu formy do babki!  😉 Dacie wiarę? Musiała  gdzieś zaginąć w trakcie przeprowadzki. W obecnej sytuacji nie chciałam iść do sklepu więc musiałam coś wymyślić. W taki sposób powstały mini babeczki, bo akurat takie formy miałam w domu 😉 . Wyszły bardzo smaczne, z lekko wyczuwalną nutką cytryny i bardzo wilgotne. Górę posypałam jadalnymi płatkami róży 🙂 .

Mini babeczki cytrynowe
Drukuj

Mini babeczki cytrynowe

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 220kcal

Składniki

  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki) użyłam typ 405
  • 150 g masła
  • 100 g śmietany 18% (2 czubate łyżki)
  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

lukier

  • 30 g cukru pudru

Instrukcja

  • Masło włóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj do białości.
  • Następnie dodaj jajka i nadal ucieraj, aż do połączenia składników.
  • Po tym czasie sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach.
  • Dodaj skórkę do utartej masy i włóż śmietanę oraz wyciśnięty sok z całej cytryny.
  • Na koniec dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę do połączenia składników.
  • Ciasto włóż do foremek na muffinki lub do małych babeczek (masa powinna zajmować 3/4 foremki) . Możesz także użyć jednej formy na babkę lub keksówki.
  • Włóż foremki do nagrzanego piekarnika i piecz je 35 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz upiec jedną dużą babkę, to piecz ją 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Upieczone babeczki studź na kratce.
  • Przygotuj lukier: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami soku z cytryny lub wody. Całość dokładnie wymieszaj i następnie polewaj nim wystudzone babeczki.
  • Możesz dodatkowo ozdobić je płatkami jadalnych kwiatów lub skórką pomarańczy itp.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 220 | Białko: 3,9 | Węglowodany: 24,2 | Tłuszcze: 12
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynowe Mini babeczki cytrynoweMini babeczki cytrynowe

W kategorii:Ciasta, Przekąski, Słodkie, Wielkanoc

Poprzedni wpis « Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta
Kolejny wpis Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady – chocolate chip cookies »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności