Przychodzę do Was z propozycją na niezwykle smaczny i sycący obiad. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem, to szybkie danie, które pokocha wiele osób. Jest idealne dla wielbicieli makaronów, ale nie tylko 🙂 . Danie dopełnia smak czosnku, parmezanu i śmietanki. Świetnie smakuje również w wersji bez mięsa, dlatego polecam wypróbować obie i wybrać swoją ulubioną 😉 .
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 447kcal
Składniki
- 2 filety z kurczaka (400 g)
- 200 g makaronu (dowolnego)
- 450 g szpinaku mrożonego (lub świeżego)
- 200 g śmietany 18%
- 20 g tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, do kurczaka, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Instrukcja
- Makaron ugotuj al dente.
- Kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Następnie włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą i smaż do zarumienienia. Dopraw przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz solą.
- Gotowego kurczaka przełóż do miski.
- Na rozgrzaną patelnię włóż szpinak i smaż do momentu całkowitego pozbycia się wody. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Smaż całość jeszcze chwilę.
- Do szpinaku dodaj śmietankę, połowę parmezanu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kurczaka i ponownie wymieszaj.
- Na koniec dodaj makaron i połącz całość na patelni.
- Przed podaniem posyp dodatkowo parmezanem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 447 | Białko: 35,5 | Węglowodany: 40,9 | Tłuszcze: 16 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
JFK
To jest pyszne 🙂
Pozdrawiam
Przepisy na widelcu
Dziękuję za komentarz 🙂 . To prawda, jest pyszne :). Pozdrawiam serdecznie!