Szukasz zdrowszego zamiennika makaronu? Polecam wypr贸bowa膰 makaron z cukinii! 馃檪 Jest przepyszny, ma mn贸stwo witamin, a do tego jest niskokaloryczny, poniewa偶 jedna cukinia ma tylko 41 kcal. Dlatego te偶 przygotowa艂am dla Was przepis na makaron z cukinii z zielonym pesto z bazylii.聽 Danie jest bardzo syc膮ce i zdrowe, a do tego rewelacyjnie smakuje 馃檪 .
Makaron z cukinii z zielonym pesto
Wielko艣膰: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 530kcal
Sk艂adniki
- 2 cukinie
- 1 doniczka 艣wie偶ej bazylii
- 70 g orzech贸w nerkowca
- 4 艂y偶ki oliwy
- 40 g startego parmezanu
- Przyprawy: s贸l, pieprz, kilka kropel soku z cytryny lub limonki
Instrukcja
- Cukinie umyj i przepu艣膰 przez temper贸wk臋 do warzyw. Tak uzyskany makaron spaghetti przekr贸j w dw贸ch miejscach (dzi臋ki temu 艂atwiej podzielisz go na porcje).
- W艂贸偶 przygotowane cukinie na patelni臋 lekko wysmarowan膮 oliw膮 i sma偶 na ma艂ym ogniu do puszczenia sok贸w.
- Do blendera w艂贸偶 orzechy nerkowca, bazyli臋, parmezan i oliw臋. Dodaj kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Ca艂o艣膰 zblenduj na jednolit膮 mas臋. Je艣li pesto b臋dzie zbyt g臋ste, dodaj troch臋 wi臋cej oliwy lub wody.
- Makaron nak艂adaj na talerze, dodaj pesto i posyp parmezanem (wskaz贸wka: przed podaniem mo偶esz wszystko dok艂adnie wymiesza膰).
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (porcja): Kcal: 530 | Bia艂ko: 18,7 | W臋glowodany: 17,4 | T艂uszcze: 43,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz