Sezon grillowy w pełni, więc warto pomyśleć o chrupiących warzywach. Lekka sałatka z grzankami i sosem czosnkowym, to idealny dodatek do dań z grilla oraz mięsnych. Można podawać ją z sosem czosnkowym albo bez niego, ponieważ sprawdzi się w każdej wersji. Grzanki polecam dodać przed samym podaniem, żeby nie nasiąknęły 🙂 .
Lekka sałatka z grzankami
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 302kcal
Składniki
Sałatka
- 1/2 sałaty lodowej
- 1/2 sera feta
- 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ogórki gruntowe
- 10 pomidorków koktajlowych
- 40 g grzanek z czosnkiem niedźwiedzim lub pszennych
- Przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem oraz łyżka oliwy lub sos sałatkowy włoski z torebki
Sos czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
Instrukcja
Sałatka
- Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ser feta pokrój w kostkę, a sałatę na drobne kawałki.
- Połącz składniki w misce: sałatę, fetę, kukurydzę, ogórki oraz pomidorki i sałatę. Dopraw przyprawami i wymieszaj.
- Przed samym podaniem posyp grzankami oraz dodaj sos czosnkowy.
Sos czosnkowy
- Sos czosnkowy jogurt i majonez połącz w miseczce. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 302 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 17,1 | Tłuszcze: 12,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz