Jeśli lubicie orientalne i ciekawe smaki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepyszny kurczak w aromatycznym sosie z mango i warzywami 🙂 . Słodycz mango miesza się z ostrością papryczki chili i wyrazistym sosem sojowym. Całość jest przepyszna i świetnie się ze sobą komponuje. Danie można podawać zarówno z ryżem, jak i makaronem.
Kurczak z mango i warzywami
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 409kcal
Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 400 g)
- 1 duże mango (ok. 280 g)
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 papryczka chili lub szczypta przyprawy chili
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- pęczek świeżego szczypioru
dodatkowo
- 200 g ryżu długoziarnistego
Instrukcja
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę starego imbiru. Podsmaż chwilę do zarumienienia.
- Cebule pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski. Dodaj na patelnię i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Filety z kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. Następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do miski i obtocz w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane filety włóż na drugą patelnię z łyżką oleju. Smaż do momentu ścięcia się mięsa.
- Przygotuj sos do kurczaka: do miseczki wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę kurkumy. Całość wymieszaj i wlej do kurczaka na patelni. Następnie dodaj do kurczaka pół szklanki wody i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę do wymieszania się całości i zgęstnienia sosu.
- Mango obierz, pokrój w małe kawałki.
- Usmażonego kurczaka przełóż na patelnię z warzywami. Dodaj pokrojone mango. Całość smaż około 10 minut do połączenia się smaków.
- Szczypior pokrój drobno i posyp sos przed podaniem.
- Podawaj z ryżem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja z ryżem): Kcal: 409 | Białko: 28,6 | Węglowodany: 65,5 | Tłuszcze: 4,3 Wartości odżywcze (1 porcja bez ryżu): Kcal: 235 | Białko: 24,2 | Węglowodany: 28,6 | Tłuszcze: 4,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Sylwia - Follow the taste
Przepiękne zdjęcia i super przepis 🙂
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję 🙂
KanKasia
Rewelacja danie
Przepisy na widelcu
Dziękuję 🙂
Beata
bardzo to dobre wyszło, robilalm już kilka razy , wszystkim smakowało , zamiast cebuli dodałam ostatnio podsmażonego pora, tez super .
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę :). Na pewno wypróbuję z porem – dziękuję za inspirację 🙂
Ewelina
pyszne, dodałam chili i podwójną porcje sosu. Będę korzystała z tego przepisu. dziękuję
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę 🙂 Świetna opcja z podwójnym sosem!