Dzisiejsza propozycja jest jedną z moich ulubionych 😊 . Kurczak w sosie orzechowym, który jest niesamowicie aromatyczny. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także na kolację lub spotkanie w większym gronie. Całość możecie podawać z makaronem ryżowym albo z ryżem. Sprawdzi się także podawany z chlebkiem naan (po przepis na niego zapraszam TUTAJ).
Kurczak w sosie orzechowym
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 484kcal
Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 225 g pędów bambusa (1 opakowanie)
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżego szczypioru
- przyprawy: sól, pieprz
sos orzechowy
- 50 g orzechów arachidowych lub nerkowca
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego (30 ml)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 2 łyżki masła orzechowego (40 g)
- 200 ml wody
- 1 limonka
- przyprawy: ząbek czosnku, imbir świeży lub mielony, szczypta chili
dodatkowo
- orzechy do posypania
- 1 limonka do podania
200 g makaronu ryżowego lub makaronu
Instrukcja
- Ugotuj makaron ryżowy lub ryż.
- Filety z kurczaka umyj i pokrój w małe kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Następnie włóż je do miski, posyp 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanego kurczaka włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smaż na małym ogniu.
- Cebulę pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i pokrój w cienkie kawałki.
- Na drugiej patelni podsmaż wyciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek oraz kawałek imbiru (można zastąpić przyprawą).
- Do zarumienionego czosnku i imbiru dodaj pokrojone cebulę i paprykę. Dodaj pędy bambusa (bez zalewy).
- Podsmażone warzywa dodaj do kurczaka i wymieszaj.
- Całość zalej przygotowanym sosem i wymieszaj. Dodaj pokrojony szczypiorek.
- Smaż jeszcze chwilę do połączenia smaków. Jeśli całość będzie mocno wodnista, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.
- Przed podaniem posyp całość zmielonymi orzechami i szczypiorkiem. Podawaj z kawałkiem limonki.
sos orzechowy
- Do blendera włóż orzechy, dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 2 czubate łyżki masła orzechowego, 200 ml wody, sok wyciśnięty z 1 limonki, szczyptę chili, 1 ząbek czosnku i odrobinę imbiru.
- Całość zblenduj do powstania jednolitego sosu.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja z makaronem): Kcal: 484 | Białko: 23,4 | Węglowodany: 71,2 | Tłuszcze: 12,6 Wartości odżywcze (1 porcja bez makaronu): Kcal: 299 | Białko: 20 | Węglowodany: 29,7 | Tłuszcze: 12,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Mich
Fajny przepis. Wyszło bardzo smaczne
Przepisy na widelcu
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakowało 🙂
Krzysztof.
Rewelacja!!! Sos orzechowy jest najlepszy!
Przepisy na widelcu
Dziękuję! 🙂 To prawda, uwielbiam ten sos 🙂