W ciągu tygodnia często mamy mało czasu na gotowanie, dlatego szukamy szybkich rozwiązań. Jednym z nich są dania jednogarnkowe, które przygotowuje się szybko i nie wymagają dużo pracy. Moja propozycja to kurczak curry, który smakuje wybornie. Przyprawy takie jak curry czy imbir nadają tej potrawie ciekawego smaku. Koniecznie wypróbujcie, a gwarantuje, że będziecie do niego wracać 🙂 . Jeśli lubicie bardziej kremową wersję takich dań, to możecie dodać na koniec śmietankę 18%.
Kurczak curry
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 517kcal
Składniki
- 1 filet z kurczaka (200 g)
- 100 g ryżu
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 puszka mleczka kokosowego
- Przyprawy: curry, imbir mielony, pieprz, papryka słodka, chili, rozmaryn, sól
- Opcjonalnie: 5 g sezamu jasnego do posypania
Instrukcja
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka z odrobiną oleju. Smaż aż się zarumieni.
- W tym czasie umyj i pokrój na kawałki fileta z kurczaka. Dodaj go do cebuli w garnku i posyp przyprawami. Duś pod przykryciem około 7 minut. Następnie zalej całość szklanką przegotowanej wody.
- Marchew oraz papryki umyj i pokrój w paski. Dodaj do garnka oraz wsyp ryż.
- Zalej całość mlekiem kokosowym i wymieszaj. Dodaj ponownie do smaku curry oraz imbir.
- Całość gotuj pod przykryciem 45 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
- Opcjonalnie możesz użyć sezamu do posypania gotowego dania na talerzu.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 517 | Białko: 29,1 | Węglowodany: 63 | Tłuszcze: 17,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz