Grudzień, to miesiąc, w którym w wielu domach przygotowuje się kruche, maślane ciasteczka. Nic dziwnego, że cieszą się taką popularnością, ponieważ są przepyszne. Ponadto są tak urocze, że nie można oderwać od nich oczu. Czy goszczą też u Was? 🙂 Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Przygotowałam przepis na kruche ciasteczka z okienkiem, które są wypełnione konfiturą malinową. Do ciasteczek możecie wybrać swoje ulubione nadzienie, np. dżem lub masło orzechowe 🙂 .
Kruche ciastka z okienkiem
Wielkość: 20 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 78kcal
Składniki
Kruche ciastka
- 180 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Konfitura malinowa
- 150 g mrożonych malin
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 1 łyżeczka agar-agar lub żelatyny
Instrukcja
Kruche ciastka
- Masło utrzyj z cukrem pudrem jasną masę.
- Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w misie miksera.
- Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
- Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.
- Po wyjęciu rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka. Ciastka podziel na dwie części: połowę ciastek zostaw w całości, a w pozostałych wykrawaj małe środki (wskazówka: polecam wykrawać całe ciastka, a środki bezpośrednio na blaszce, Dzięki temu ciastka nie zepsują się przy przenoszeniu na blaszkę).
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz 8-10 minut w temperaturze 160 stopni C bez termoobiegu (do zarumienienia).
- Przygotuj ulubiony dżem do wypełnienia ciastek albo przygotuj konfiturę malinową.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i część z okienkami posyp cukrem pudrem.
- Na pełne ciastka nakładaj po łyżeczce dżemu lub konfitury malinowej i zakrywaj drugim ciastkiem z okienkiem.
- Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Konfitura malinowa:
- Maliny włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodaj erytrytol lub cukier i wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż maliny się rozpadną.
- Po tym czasie przelej zawartość garnka przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
- Ponownie zagrzej część bez pestek i dodaj do niej agar-agar lub żelatynę. Wymieszaj i odstaw.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka z konfiturą, posypana cukrem pudrem): Kcal: 78 | Białko: 1 | Węglowodany: 10,3 | Tłuszcze: 3,7 Wartości odżywcze (1 sztuka bez dodatków): Kcal: 72 | Białko: 0,9 | Węglowodany: 9 | Tłuszcze: 3,7 *do konfitury malinowej użyłam erytrytolu oraz agar-agar Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz