• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Kolorowa babka wielkanocna

14 kwietnia 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Kolorowa babka wielkanocna

Podczas Świąt Wielkanocnych przygotowuje się przeróżne wypieki, jednak na większości stołów króluje klasyczna babka. Mam dla Was przepis na klasyczną wersję z odrobiną kolorów :). Babka jest puszysta i wilgotna. Można przygotować dodatkowo mniejszą wersję, idealną do koszyczka wielkanocnego :).

Kolorowa babka wielkanocna
Drukuj

Kolorowa babka wielkanocna

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 16 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 247kcal

Składniki

  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 220 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy (małe opakowanie)
  • 50 g cukru pudru (do lukru)
  • Barwnik spożywczy - kolor zielony i różowy

Instrukcja

  • Formę na babkę wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik. 
  • Masło włóż do miski razem z cukrem i miksuj lub ucieraj do uzyskania jednolitej, jasnej masy. 
  • Do masy dodaj 4 całe jajka i dodatkowe żółtko (białko będzie potrzebne do zrobienia lukru do polania babki). Wszystko razem miksuj.
  • Następnie dodaj partiami mąkę i mleko. Miksuj do połączenia się składników. 
  • Ciasto podziel na 3 części, do dwóch wsyp odrobinę barwników (do jednej zielony, do drugiej różowy).  
  • Ciasto dodawaj partiami do przygotowanej wcześniej formy na babkę. Dodawaj ciasto stopniowo kolorami. Ciasto powinno zajmować 3/4 formy. 
  • Piecz ciasto 60-70 min. w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu. Na koniec sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek powinien być suchy).
  • Białko jajka, które pozostało wlej do miski i dodaj cukier puder. Miksuj do uzyskania gęstego lukru. Jeśli masa będzie rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polej babkę. Ciasto możesz dodatkowo udekorować. 
  • Wskazówka: część ciasta możesz wykorzystać do upieczenia małej babeczki, idealnej do koszyczka wielkanocnego. Mała babeczka znajduje się na ostatnim zdjęciu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 247 | Białko: 5,1 | Węglowodany: 30,5 | Tłuszcze: 12,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna Kolorowa babka wielkanocna

W kategorii:Ciasta, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Jajka faszerowane awokado
Kolejny wpis Mini wrapy z łososiem i szpinakiem »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności