• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Jajka faszerowane awokado

12 kwietnia 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Jajka faszerowane awokado

Chcecie poczuć wiosnę na wielkanocnym stole? Proszę bardzo! 🙂 Specjalne dla Was przygotowałam zdrową wersję faszerowanych jajek z awokado i jogurtem greckim. Użyłam naturalnych barwników do jajek – kurkumy oraz barszczu czerwonego. Jajka przepięknie komponują się na stole, przykuwają uwagę, a do tego smakują wybornie :).

Jajka faszerowane awokado
Drukuj

Jajka faszerowane awokado

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 172kcal

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 100 g jogurtu greckiego
  • Szczypiorek
  • Kurkuma i barszcz z torebki (barwniki do jajek)
  • Przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka, do gyrosa, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Instrukcja

  • Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je i podziel na pół. Żółtka przełóż do miski. 
  • W dwóch miskach przygotuj ciepłą wodę, do jednej wsyp kurkumę, a do drugiej barszcz czerwony. Zanurz połowę jajek w kurkumie, a połowę w barszczu. Odstaw na 10 min. 
  • Awokado obierz i pokrój w drobne kawałki (ja użyłam rozdrabniacza), dodaj jogurt oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj żółtka jajek i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Jajka wyjmij z misek i ułóż na talerzu. Na każdą połówkę dodawaj farsz. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem oraz czarnuszką. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka, dwie połówki jajka): Kcal: 172 | Białko: 10,0 | Węglowodany: 4,9 | Tłuszcze: 12,7
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado

W kategorii:Bez pieczenia, Do 30 minut, Do 6 składników, Fit, Przekąski, Śniadania, Wegetariańskie, Wielkanoc, Wszystkie

Poprzedni wpis « Frytki z batatów
Kolejny wpis Kolorowa babka wielkanocna »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności