• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Jagodzianki z kruszonką

15 lipca 2020 4 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Jagodzianki z kruszonką

Jeśli lubicie jagody, to pewnie nie wyobrażacie sobie lata bez jagodzianek 🙂 . Przepyszne i wyjątkowe bułki drożdżowe wypełnione nieprzyzwoitą ilością nadzienia. Całość posypana kruszonką i polana lukrem. Istne niebo na talerzu 😊 . Smakują także rewelacyjnie kolejnego dnia!

Jagodzianki z kruszonką
Drukuj

Jagodzianki z kruszonką

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 268kcal

Składniki

Ciasto

  • 260 g mąki pszennej (2 szklanki - użyłam typ 405)
  • 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru (1/3 szklanki)
  • 220 g jagód

kruszonka

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki (użyłam typ 405)
  • 40 g masła

lukier

  • 30 g cukru pudru

dodatkowo

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mleka

Instrukcja

  • Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie.
  • Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy na ciasto. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleić, dosyp mąki.
  • Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce).
  • Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ugniataj chwilę. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej z nich uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia.
  • Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami.
  • Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Przygotuj kruszonkę: Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę.
  • Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka. Posmaruj nimi jagodzianki, a następnie posyp kruszonką.
  • Włóż jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu jagodzianki studź na kratce.
  • Do uzyskania lukru wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z jedną łyżeczką wody. Polewaj nim lekko przestygnięte drożdżówki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 268 | Białko: 5,4 | Węglowodany: 36,1 | Tłuszcze: 6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Jagodzianki z kruszonkąJagodzianki z kruszonką

W kategorii:Pozostałe, Przekąski, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Kurczak z mango i warzywami
Kolejny wpis Tarta rustykalna z kurkami i karmelizowaną cebulką »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Blendman

    16 lipca 2020 o 02:12

    O kurcze, ale cudnie wyglądają <3

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      17 lipca 2020 o 17:02

      bardzo dziękuję! Polecam wypróbować, bo są równie pyszne 🙂

      Odpowiedz
  2. Łukasz

    24 lipca 2020 o 19:33

    Przepiękne! Aż ślinka cieknie 😉

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      25 lipca 2020 o 18:05

      Dziękuję! 🙂 Polecam wypróbować 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności