Jeśli uwielbiacie gołąbki, to pokochacie ten przepis! 🙂 Idealna wersja, gdy nie macie wiele czasu. Samo przygotowanie potrawy zajmie Wam 20-30 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach 🙂 . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! 🙂
Gołąbki bez zawijania
Wielkość: 10 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal
Składniki
- 400 g kapusty białej
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu białego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 300 ml bulionu warzywnego (można zastąpić gorącą wodą)
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie, majeranek
Instrukcja
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Włóż na głęboką patelnię posmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce.
- Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku.
- Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety.
- Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami.
- Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami.
- Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody.
- Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Podawaj z warzywami lub pieczywem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 149 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 13,8 | Tłuszcze: 5,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz