• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Gołąbki bez zawijania

15 listopada 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Jeśli uwielbiacie gołąbki, to pokochacie ten przepis! 🙂 Idealna wersja, gdy nie macie wiele czasu. Samo przygotowanie potrawy zajmie Wam 20-30 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach 🙂 . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! 🙂

Gołąbki bez zawijania
Drukuj

Gołąbki bez zawijania

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 10 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal

Składniki

  • 400 g kapusty białej
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu białego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300 ml bulionu warzywnego (można zastąpić gorącą wodą)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie, majeranek

Instrukcja

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj. Włóż na głęboką patelnię posmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce.
  • Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku.
  • Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy.
  • Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety.
  • Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami.
  • Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami.
  • Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody.
  • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu).
  • Podawaj z warzywami lub pieczywem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 149 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 13,8 | Tłuszcze: 5,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania

W kategorii:Dania główne, Fit, Jednogarnkowe, Wszystkie

Poprzedni wpis « Sałatka z kaszą kuskus, warzywami i kurczakiem
Kolejny wpis Batony proteinowe z pastą kokosową »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności