Gofry wytrawne, to świetna alternatywa dla posiłków z pieczywem. Są też rewelacyjną propozycją na śniadanie lub kolację, ale można je przygotować także na obiad. Są przepyszne, a do tego można podawać je z różnymi dodatkami, dzięki czemu możecie dopasować je do potrzeb i wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce 😊 .
Gofry wytrawne
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 126kcal
Składniki
- 170 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki)
- 150 ml mleka (3/5 szklanki)
- 30 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Instrukcja
- Masło rozpuść w rondelku.
- Do miski wsyp mąkę, a następnie dodaj mleko, rozpuszczone masło, jajka, proszek do pieczenia i sól.
- Całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Na koniec dodaj pozostałe przyprawy (możesz wykorzystać swoje ulubione, ja użyłam suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem).
- Odstaw ciasto na około 30 minut (dzięki temu będzie się lepiej z nim pracować).
- Nagrzej gofrownicę. Przed pierwszym nalaniem ciasta, posmaruj kratki olejem (później nie będzie to konieczne).
- Wylewaj ciasto na nagrzaną gofrownicę i zapiekaj do momentu, aż będą gotowe (czas będzie zależny od urządzenia).
- Gotowe gofry studź na kratce (dzięki temu będą chrupiące).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 126 | Białko: 4,8 | Węglowodany: 16,8 | Tłuszcze: 4,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz