Proste, sycące i pyszne – mowa oczywiście o batatach! 🙂 Dzisiejsza propozycja, to frytki z batatów. Ich smak jest wyjątkowy i czuć nutkę słodkości. Frytki z batatów są ciekawą alternatywą dla standardowych frytek, zwłaszcza dla małych łasuchów :). Mogą być świetną przekąskę lub dodatkiem do obiadu. Do dzieła!
Frytki z batatów
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 213kcal
Składniki
- 1 batat (450 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
- 5 g parmezanu (opcjonalnie)
Instrukcja
- Ziemniaka umyj i obierz, a następnie pokrój na 4 części. Każdą część pokrój wzdłuż na paski.
- Pokrojone kawałki posól, posyp delikatnie pieprzem i obtocz w parmezanie.
- Na blachę (ja użyłam o wymiarach 30 cm na 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia ułóż kawałki batatów.
- Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
- Podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 213 | Białko: 4,0 | Węglowodany: 45,6 | Tłuszcze: 1,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
JFK
Smakowicie wyglądają 🙂
Przepisy na widelcu
I jeszcze lepiej smakują, polecam! 🙂
Anula
Smakują pewnie jeszcze lepiej niż wyglądają! Muszę spróbować
Przepisy na widelcu
Zachęcam do ich wypróbowania, smakują tak dobrze jak wyglądają, a może i jeszcze lepiej 🙂