Tartaletki z budyniem i borówkami to pyszna i pożywna przekąska 🙂 . Można je przygotować na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy. Sprawdzą się także na przyjęciach 🙂 . Spód z płatków owsianych, wiórków kokosowych i miodu dostarczy energii na długi czas. Z kolei budyń i borówki nadadzą lekkości, dzięki czemu całość będzie rozpływać się w ustach 🙂 .
Fit tartaletki z budyniem i borówkami
Wielkość: 5 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 184kcal
Składniki
- 75 g płatków owsianych
- 25 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 30 g borówek
- 15 g płatków czekoladowych lub startej czekolady
Instrukcja
- Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsyp do miski. Dodaj do nich 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj.
- Formy na tartaletki posmaruj oliwą lub masłem, a następnie ułóż na nich przygotowaną mieszankę z płatków, wiórków i miodu. Wypełnij dokładnie spód i brzegi, dociśnij łyżką lub rękoma.
- Tak przygotowane tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu).
- W tym czasie przygotuj budyń: pół szklanki mleka zagotuj w garnuszku na małym ogniu. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem w proszku oraz erytrytolem. Połącz wszystko w garnku do uzyskania gęstego budyniu.
- Nakładaj budyń do każdej tartaletki. Wyrównaj za pomocą łyżki.
- Następnie na każdą foremkę połóż kilka borówek i posyp czekoladą. Odstaw do ostygnięcia.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 184 | Białko: 5,1 | Węglowodany: 27,4 | Tłuszcze: 6,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz