Jeśli zastanawiacie się nad zdrowymi słodkościami, to mam dla Was świetny pomysł 🙂 . Przepyszna kostka jagodowa na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem mascarpone. Całość przełamana kwaskiem cytryny, który rewelacyjnie komponuje się z jagodami. Na górę dodałam odrobinę mascarpone oraz kilka świeżych borówek. Zamiast jagód, możecie użyć malin 🙂 . Możecie także wykonać ciasto z podwójnej porcji składników, wtedy będzie wyższe 🙂 .
Fit kostka jagodowa
Wielkość: 9 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 67kcal
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 150 g mrożonych jagód (lub malin)
- 3 łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła: miód, syrop klonowy, syrop z agawy, ksylitol)
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyny
- 50 g mascarpone do dekoracji (opcjonalnie)
- kilka sztuk świeżych borówek do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcja
- Mleczko kokosowe wlej do garnka i podgrzej (około 3-4 minut).
- Następnie dodaj do niego jagody i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 8 minut). Do całości dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny.
- Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj masę, aby jagody były dobrze rozdrobnione.
- Na koniec dodaj agar-agar i ponownie zblenduj lub dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przelej do formy/ blaszki (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm).
- Pozostaw do ostygnięcia, a po tym włóż do lodówki na kilka godzin.
- Po wyjęciu z lodówki pokrój na kawałki. Na górę możesz dodać mascarpone (za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki) oraz borówki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja z mascarpone): Kcal: 67 | Białko: 0,6 | Węglowodany: 4,2 | Tłuszcze: 5,1 Wartości odżywcze (1 porcja bez mascarpone): Kcal: 46 | Białko: 0,4 | Węglowodany: 4,0 | Tłuszcze: 3,0 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz