• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Fit kopytka w sosie z borowików

21 maja 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Fit kopytka

Klasyczne kopytka na bazie ziemniaków i mąki kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często przygotowywała je moja mama. W wielu domach podawało się je ze smażoną cebulką lub sosem, ale z tego względu były bardzo kaloryczne. Postanowiłam pokombinować ze składnikami i zamieniłam ziemniaki na chudy twaróg, a tłusty sos na zdrowszy, na bazie jogurtu naturalnego i grzybów. W taki sposób powstały fit kopytka z sosem z borowików 🙂 . Efekt przerósł moje oczekiwania, bo kopytka w takiej wersji okazały się naprawę przepyszne!

Fit kopytka
Drukuj

Fit kopytka w sosie z borowików

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 500kcal

Składniki

Kopytka

  • 250 g chudego twarogu
  • 70 g mąki pełnoziarnistej (1/2 szklanki)
  • 70 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos z borowików

  • 20 g suszonych borowików (lub innych grzybów)
  • 1 cebula
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5%
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili

Opcjonalnie: sezam do posypania

    Instrukcja

    Kopytka

    • Twaróg rozdrobnij widelcem w misce, następnie wbij jajko i wsyp mąki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
    • Wyłóż ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie spłaszcz go dłonią i krój ukośnie w małe kawałki.
    • Wrzuć kopytka do garnka z gotującą się, lekko posoloną wodą. Gotuj je ok. 2 minut, do wypłynięcia i wyławiaj łyżką.
    • Opcjonalnie: możesz podsmażyć ugotowane kopytka na patelni z sezamem. W tej wersji będą chrupiące.

    Sos z borowików

    • Suszone grzyby włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 min. Następnie odcedź grzyby i włóż je na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą.
    • Cebulę pokrój w drobne kawałki. Dodaj na patelnię do grzybów. Dopraw wszystko solą, pieprzem i odrobiną chili.
    • Wlej na patelnię jogurt i wszystko wymieszaj. Bazylię pokrój drobno i wrzuć do sosu (wskazówka: jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody).
    • Tak przygotowanym sosem polej kopytka. Całość posyp bazylią i sezamem.

    Informacje dodatkowe

    Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 500 | Białko: 39,6 | Węglowodany: 64 | Tłuszcze: 10
    Smacznego!
     
    Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

    Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow Fit-kopytka-w-sosie-z-borowikow

    W kategorii:Dania główne, Fit, Wegetariańskie, Wszystkie

    Poprzedni wpis « Szarlotka z budyniem
    Kolejny wpis Czekoladowo-orzechowe batoniki z kaszy jaglanej »

    Reader Interactions

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Pierwszy Sidebar

    Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

    Partnerzy

    Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

    Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności