Szukacie prostego fit ciasta, które będzie idealne na upały? Polecam przygotować ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką 🙂 . Całość jest orzeźwiająca, najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, kiedy ciasto jest zimne. Jeśli nie macie w domu budyniu bez cukru, możecie użyć z cukrem, ale pomińcie erytrytol.
Fit ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 85kcal
Składniki
- 60 g herbatników (około 12-15 sztuk)
- 2 szt budyniu waniliowego bez cukru
- 120 g erytrytolu (3/4 szklanki)
- 800 ml mleka (użyłam 1,5 %)
- 2 szt galaretki truskawkowej
- 300 g świeżych truskawek
Instrukcja
- Przygotuj blaszkę (użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm) i wyłóż spód herbatnikami. Dotnij odpowiednio, aby pokryły cały spód.
- Ugotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając do nich 800 ml mleka oraz 120 g erytrytolu. Możesz użyć także budyniu z cukrem, wtedy pomiń erytrytol.
- Wylej ciepły budyń na wcześniej ułożone herbatniki. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
- Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do delikatnego stężenia.
- Przygotuj truskawki: umyj owoce i oderwij szypułki. Następnie pokrój truskawki w plastry lub małe kawałki.
- Ułóż truskawki na warstwie z budyniem.
- Na koniec wylej delikatnie galaretki na truskawki.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (do całkowitego stężenia galaretek).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja z 12): Kcal: 85 | Białko: 3,5 | Węglowodany: 13,7 | Tłuszcze: 1,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Konrad
Wygląda smakowicie 🙂
Przepisy na widelcu
Dziękuję bardzo 🙂 . Polecam wypróbować. Pozdrawiam 🙂
GOŚKA
Zrobiłam naprawdę pyszne zwłaszcza na drugi dzień
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂
Monia
Dziś też będę robić bo wygląda bajecznie