Jesień zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym warto zadbać o naszą spiżarnię 🙂 . Mam dla Was przepis na przepyszny dżem z cukinii. Jest mocno cytrynowy i lekko słodki 🙂 . Jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, to polecam dodać więcej cukru lub erytrytolu. Dżem można wykorzystać do pieczywa, a także do wypieków i przekładania ciast 🙂 .
Dżem z cukinii
Wielkość: 4 słoiczki (300 ml)
Kalorie (porcja/sztuka): 78kcal
Składniki
- 1,5 kg cukinii (5 średnich sztuk)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 70 g erytrytolu lub cukru (1/3 szklanki)
Instrukcja
- Cukinie obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
- Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie przełóż garnek z kuchenki i zblenduj cukinie na jednolitą masę.
- Następnie dodaj proszek galaretki, erytrtytol oraz sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż gotową masę do słoiczków i odwróć do góry dnem na 15 minut.
- *Dżem w temperaturze pokojowej jest dość rzadki, a trzymany w lodówce ma zwartą strukturę, podobną do galaretki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (słoiczek): Kcal: 78 | Białko: 4,6 | Węglowodany: 15,2 | Tłuszcze: 0,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Anna
Zrobiłam, smakuje pysznie;) pytanie ile moze stac tak w słoiczku?
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę :). Zaleca się, żeby zużyć dżem w ciągu roku od wekowania.