• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Dżem z cukinii

10 września 2019 2 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Dżem z cukinii

Jesień zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym warto zadbać o naszą spiżarnię 🙂 . Mam dla Was przepis na przepyszny dżem z cukinii. Jest mocno cytrynowy i lekko słodki 🙂 . Jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, to polecam dodać więcej cukru lub erytrytolu. Dżem można wykorzystać do pieczywa, a także do wypieków i przekładania ciast 🙂 .

Dżem z cukinii
Drukuj

Dżem z cukinii

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 4 słoiczki (300 ml)
Kalorie (porcja/sztuka): 78kcal

Składniki

  • 1,5 kg cukinii (5 średnich sztuk)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cytryna
  • 70 g erytrytolu lub cukru (1/3 szklanki)

Instrukcja

  • Cukinie obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
  • Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Po tym czasie przełóż garnek z kuchenki i zblenduj cukinie na jednolitą masę.
  • Następnie dodaj proszek galaretki, erytrtytol oraz sok z cytryny.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż gotową masę do słoiczków i odwróć do góry dnem na 15 minut.
  • *Dżem w temperaturze pokojowej jest dość rzadki, a trzymany w lodówce ma zwartą strukturę, podobną do galaretki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (słoiczek): Kcal: 78 | Białko: 4,6 | Węglowodany: 15,2 | Tłuszcze: 0,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii Dżem z cukinii

W kategorii:Do 6 składników, Fit, Pozostałe, Przekąski, Słodkie, Śniadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami
Kolejny wpis Pudding chia z owocami i płatkami owsianymi »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Anna

    11 lipca 2022 o 20:13

    Zrobiłam, smakuje pysznie;) pytanie ile moze stac tak w słoiczku?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      12 lipca 2022 o 20:31

      Bardzo się cieszę :). Zaleca się, żeby zużyć dżem w ciągu roku od wekowania.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności