Nie ma niczego lepszego do kawy niż własnoręcznie przygotowane drożdżówki 🙂 . Są wypełnione po brzegi masą serową z delikatną nutką cytryny i wanilii. Świetnie smakują także kolejnego dnia, więc nie musicie się martwić, jeśli jakimś cudem Wam zostaną 😉 . Drożdże suche możecie wymienić na 25 g świeżych, ale pamiętajcie wtedy o przygotowaniu rozczynu 🙂 .
Drożdżówki z serem
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 306kcal
Składniki
ciasto
- 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
- 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
- 150 ml mleka (2/3 szklanki)
- 50 g masła (1/5 kostki)
- 40 g cukru pudru (4 łyżki)
- 1 jajko
masa serowa
- 250 g twarogu (najlepiej chudego lub półtłustego)
- 1 żółtko
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 20 g cukru pudru (2 łyżki)
- skórka z 1/2 cytryny (cytryna sparzona)
dodatkowo
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 30 g cukru pudru do lukru (3 łyżki)
Instrukcja
ciasto
- Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
- Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko i cukier puder.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj masę serową.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je przygotowaną masą serową.
- Następnie złóż ciasto na 3 części: jeden bok złóż do środka i przykryj go drugim.
- Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na 8 części i każdą część skręć dwukrotnie.
- Tak zwinięte drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i nakładaj pędzelkiem na drożdżówki.
- Włóż drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu posmaruj je lukrem: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami wody.
masa serowa
- Cytrynę wyparz we wrzątku, a następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Startą skórkę włóż do miski.
- Dodaj twaróg, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtko.
- Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 306 | Białko: 12,6 | Węglowodany: 48 | Tłuszcze: 7,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
GK
Wyszły przepyszne polecam .
Przepisy na widelcu
Dziękuję 🙂