• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Drożdżówki z czekoladą i orzechami

4 grudnia 2020 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

drożdżówki z czekoladą

Przepyszne i aromatyczne drożdżówki z czekoladą i orzechami. Są świetne w smaku i zaspokajają ochotę na słodkie 🙂 . Dodatkowo pięknie się prezentują. Są doskonałe z dodatkiem przyprawy do piernika 🙂 .

drożdżówki z czekoladą
Drukuj

Drożdżówki z czekoladą i orzechami

Przygotowanie: 2 hrs 30 min.
Wielkość: 8 sztuk

Składniki

ciasto

  • 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
  • 7 g drożdży suchych
  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru (4 łyżki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (można pominąć)

nadzienie

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 g orzechów włoskich

dodatkowo

  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka
  • 30 g cukru pudru (do lukru)
  • 30 g orzechów włoskich (do posypania)

Instrukcja

ciasto

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko, cukier puder i przyprawę do piernika.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • W tym czasie posiekaj orzechy i rozpuść czekoladę (pozostaw do przestygnięcia).
  • Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą i posyp orzechami.
  • Ciasto zwiń w rulon i pokrój na 8 części. Każdą drożdżówkę dociśnij na środku nożem (jakby chciało się przekroić).
  • Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki.
  • Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Gotowe drożdżówki studź na kratce.
  • Przygotuj lukier: ½ szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką wody (konsystencje zmieniaj z użyciem wody).
  • Na koniec posyp drożdżówki posiekanymi orzechami.

Informacje dodatkowe

Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

drożdżówki z czekoladą drożdżówki z czekoladą

W kategorii:Boże Narodzenie, Przekąski, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Domowy hummus
Kolejny wpis Strucla z jabłkami »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności