Granola to rewelacyjny pomysł na rozpoczęcie dnia! Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym, mlekiem czy owocami. Domowa wersja jest super, bo nie zawiera niepotrzebnego cukru i innych dodatków. Poniższa mieszanka jest przykładowa, ponieważ możecie zamienić poszczególne składniki na inne, np. słonecznik na pestki dyni itp. Gotową granolę przechowujcie w szczelnie zamkniętych pojemnikach do 14 dni.
Domowa granola
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 213kcal
Składniki
- 110 g płatków owsianych (1 szklanka)
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 50 g słonecznika
- 30 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów nerkowca lub włoskich
- 20 g wiórków kokosowych
- 20 g blanszowanych migdałów w płatkach
Instrukcja
- Orzechy, rodzynki i żurawinę pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp je do miski.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Wysyp przygotowaną mieszankę na blaszkę (użyłam o wymiarach 22 cm na 22 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
- Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz granolę 25 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Co kilka minut wymieszaj mieszankę, żeby równomiernie się upiekła.
- Gotową granolę wystudź. Przełóż ją do słoika lub szczelnego pojemnika i przetrzymuj do 14 dni. Podawaj z jogurtem, mlekiem lub owocami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja, ok. 50 g): Kcal: 213 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 26,9 | Tłuszcze: 9,6 Cała granola ma 385 g, 1 porcja 48 g. Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz