Czekoladowo-orzechowe batoniki z kaszy jaglanej, to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Wykonuje się je w ekspresowym tempie, ponieważ przygotowanie zajmuje niespełna 10 minut. Wystarczy rozpuścić czekoladę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Batoniki możecie wykonać bardziej czekoladowe lub orzechowe w zależności od wybranych proporcji. Jeśli lubicie mocny czekoladowy posmak, to polecam rozpuścić całą tabliczkę czekolady 🙂 . Myślę, że każdy znajdzie swoje idealne połączenie 🙂 .
Czekoladowo-orzechowe batoniki z kaszy jaglanej
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 99kcal
Składniki
- 50 g kaszy jaglanej ekspandowanej
- 70 g czekolady gorzkiej (3/4 tabliczki lub cała, jeśli mają być mocno czekoladowe)
- 2 łyżki masła orzechowego
- Opcjonalnie: 2 łyżki erytrytolu (jeśli lubisz bardziej słodkie)
Instrukcja
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (wskazówka: na dno garnka wlej wodę i włóż do niego plastikową miskę, która będzie dotykać dnem wody i będzie większa niż garnek. Włóż do miski czekoladę i co jakiś czas mieszaj, do całkowitego rozpuszczenia czekolady).
- Kaszę wsyp do miski, dodaj 2 łyżki masła orzechowego oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Ułóż masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj za pomocą łyżki.
- Włóż do lodówki na min. 3 godziny.
- Po wyjęciu pokrój na kawałki (kwadraty lub prostokąty). Trzymaj w lodówce.
- Batoniki możesz modyfikować poprzez zmianę proporcji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej czekoladowe batoniki – użyj całej tabliczki czekolady).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko: 2,3 | Węglowodany: 11,2 | Tłuszcze: 5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz