Kto z Was uważa, że weekend rządzi się swoimi prawami i nie może obyć się bez słodkości ? 😉 Oczywiście wszystko z umiarem, bo nie chcemy wyhodować u siebie oponki 😉 . Jeśli lubicie czekoladę, która miesza się z innymi smakami, to będziecie zachwyceni! 🙂 Przygotowałam dla Was przepis na wyjątkową tartę czekoladową. Jej wyjątkowy smak zapewnia przenikanie kolejnych warstw powodując przysłowiowe niebo w gębie, a nie ma nic lepszego niż pyszności 🙂 .
Czekoladowa tarta z bananami bez pieczenia
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 520kcal
Składniki
Spód
- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
Pozostała część
- 200 g kajmaku
- 1 duży banan lub 2 małe
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Instrukcja
- Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera na drobną masę.
- Masło rozpuść razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Na spód garnka nalej wody, następnie na garnek połóż miskę, która jest od niego większa. Do miski włóż kawałki czekolady i masło. Miska nie powinna dotykać wody w garnku. Gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i masła w misce.
- Rozpuszczoną czekoladę i masło wlej do rozdrobnionych herbatników. Wszystko dokładnie wymieszaj (masa powinna być lepka). Wyłóż przygotowaną masę do formy na tartę (u mnie o średnicy 20 cm). Dociśnij i wyrównaj całość.
- Na wyrównany spód włóż kajmak i delikatnie go rozprowadź. Następnie obierz banany i pokrój je w cienkie okręgi. Ułóż je na kajmaku i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie będą ciemnieć). Tak przygotowaną tartę włóż do lodówki.
- W tym czasie pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (bez masła). Odstaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij do uzyskania sztywnej masy i dodaj 2 łyżki cukru pudru. Mascarpone włóż do drugiej miski i wlej do niego rozpuszczoną czekoladę. Połącz obie masy.
- Tak przygotowaną ciemną warstwę podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na warstwę z bananami i posyp kakao.
- Drugą część przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i nakładaj na tartę, tworząc ozdobne róże.
- Gotową tartę posyp delikatnie kakao i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 520 | Białko: 6,1 | Węglowodany: 44 | Tłuszcze: 3,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz