• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Cinnamon rolls

31 marca 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Cinnamon rolls

Czy mieliście okazję spróbować genialnych bułeczek cinnamon rolls? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie zaległości. Smakują wyśmienicie, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Dobrze komponują się z poranną kawą lub herbatą. Gwarantuję, że po ich wykonaniu będziecie do nich wracać :). Cynamon i polewa z lukru świetnie podkreślają smak bułeczek, co powoduje, że znikają w mgnieniu oka.

Cinnamon rolls
Drukuj

Cinnamon rolls

Przygotowanie: 1 h. 50 min.
Wielkość: 24 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 99kcal

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży w saszetce
  • 150 ml ciepłego mleka 1,5%
  • 25 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • Pół łyżeczki soli

Nadzienie

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 10 g cynamonu w proszku
  • 1 żółtko jajka
  • 2 łyżki mleka 1,5%

Lukier

  • 1 białko jajka
  • 30 g cukru pudru
  • Sok z cytryny

Instrukcja

Ciasto

  • Do miski wsyp mąkę i drożdże, dodaj cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie dodaj stopniowo mleko i jajka (2 żółtka i 1 białko). Taką masę ugniataj ręką lub mieszaj w misie miksera. Na koniec dodaj masło i ugniataj ciasto przez ok. 5 min. 
  • Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 min.
  • Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do pozbycia się pęcherzyków powietrza (wskazówka: stolnicę posyp lekko mąką). Następnie rozwałkuj ciasto.

Nadzienie

  • Rozwałkowane ciasto pokryj roztopionym masłem, a następnie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem. Takie ciasto zawiń w roladę i potnij poziomo na kawałki, których wysokość ma wynieść ok. 3 cm. 
  • Gotowe kawałki ułóż na blaszce i odstaw na 30 min. do kolejnego wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte ciasto posmaruj wymieszanym żółtkiem jajka z mlekiem (za pomocą pędzelka), następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu (wskazówka: ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm). Po tym czasie wyjmij bułeczki.

Lukier

  • Białko zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj upieczone bułeczki (wskazówka: lukier można przygotować także bez białka: podgrzej w garnku wyciśnięty sok z cytryny i dodaj do niego cukier puder, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko: 3,4 | Węglowodany: 14,4 | Tłuszcze: 3,6
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Cinnamon rolls Cinnamon rolls Cinnamon rolls Cinnamon rolls Cinnamon rolls Cinnamon rolls Cinnamon rolls Cinnamon rolls

W kategorii:Pozostałe, Przekąski, Słodkie, Wegetariańskie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Kanapki z jajkiem, awokado i łososiem
Kolejny wpis Zapiekanka z batatów i mięsa z indyka »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności