• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Ciasto na pizzę

30 marca 2020 4 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę musi być elastyczne w przygotowaniu i pyszne po upieczeniu. Jeśli macie ochotę na idealną domową pizzę, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu 🙂 . Do ciasta możecie dodać ulubione zioła, a sos wykonać z passaty pomidorowej lub po prostu posmarować całość koncentratem pomidorowym. Wszystko zależy od tego, co macie w lodówce 🙂 .

Ciasto na pizzę
Drukuj

Ciasto na pizzę

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielkość: 1 szt. śr. 32 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 130kcal

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (1 2/3 szklanki)
  • 3,5 g drożdży suchych (1/2 opakowania)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej drożdże.
  • Następnie dodaj lekko ciepłą wodę, oliwę oraz sól.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w misie miksera do osiągnięcia elastycznego ciasta.
  • Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie rozłóż ciasto na formie do pizzy (użyłam o średnicy 32 cm) lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest elastyczne, więc nie musisz go wałkować. Dociśnij dłońmi do brzegów i wyrównaj (pozostaw grubsze ciasto na brzegach).
  • Rozłożone ciasto posmaruj sosem, połóż ser oraz ulubione dodatki.
  • Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu możesz posypać pizzę rukolą itp.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): Kcal: 130 | Białko: 3,3 | Węglowodany: 22,5 | Tłuszcze: 2,8
Wartości odżywcze (cała pizza o śr. 32 cm): Kcal: 1043 | Białko: 26,4 | Węglowodany: 180,7 | Tłuszcze: 22,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę Ciasto na pizzęCiasto na pizzę Ciasto na pizzę

W kategorii:Dania główne, Przekąski, Wszystkie

Poprzedni wpis « Drożdżówki z serem
Kolejny wpis Bajgle »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Wiktoria

    1 maja 2020 o 12:35

    Ciasto jest idealne! Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Smaczne i proste w wykonaniu, dziękuję!

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      2 maja 2020 o 13:23

      Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że ciasto z przepisu przypadło do gustu 🙂 . Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Leon

    18 września 2020 o 17:39

    Cudowne, cienkie ciasto na pizzę! Dzięki temu przepisowi pizzę mogę jeść co 2 dzień 🙂

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      21 września 2020 o 19:52

      Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 . Cieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności