Macie ochotę na pyszne i domowe pieczywo? Polecam Wam aromatyczny i mięciutki chlebek czosnkowy! Smakuje obłędnie, a przy tym wdzięcznie się odrywa na kawałki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw na grilla albo spotkania w większym gronie 🙂 .
Chlebek czosnkowy
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 267kcal
Składniki
Chlebek
- 600 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych (2 opakowania)
- 50 ml oleju
- 280 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pietruszki suszonej
Masło czosnkowe
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Instrukcja
Chlebek
- Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj olej, wodę oraz sól i suszoną pietruszkę.
- Wszystko wymieszaj w mikserze lub wyrób ciasto rękoma, aż zacznie odchodzić od dłoni.
- Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj masło czosnkowe.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj całość przygotowanym masłem.
- Następnie pokrój ciasto w paski ok 3 – 4 cm. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ułóż w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm). Układaj paski jeden obok drugiego do wypełnienia całej blaszki.
- Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masło czosnkowe
- Masło włóż do miski, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 267 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 36,8 | Tłuszcze: 10,7 Wartości odżywcze (cały chlebek): Kcal: 3208 | Białko: 67,6 | Węglowodany: 442,4 | Tłuszcze: 129,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
x
Masła jest ZDECYDOWANIE za dużo. Wszystko wypłynęło i się przypaliło, dom cały w dymie. Widać po zdjęciach, że nie dopiekłaś chlebka – nawet nie jest zarumieniony. Dziękuję za cudowny przepis, nie polecam.
Przepisy na widelcu
Dziękuję za komentarz. Robiłam wielokrotnie ten chlebek i uważam, że ilość masła jest odpowiednia. Czy forma była szczelna i wyłożona papierem do pieczenia? Być może forma nie trzymała, dlatego masło wyciekło? W takim razie polecam wypróbować upiec chlebek np. w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce, której się nie odpina. Chlebek nie musi być mocno zarumieniony, aby był dopieczony 🙂 . Ponadto już wiele osób korzystało z przepisu i było zadowolonych. Polecam spróbować ponownie 🙂 . Pozdrawiam serdecznie
aaa
zgadzam się, że masła jest za dużo, przepisu nie polecam
Magdalena
Wszystko wyszło super, chlebek wyrósł pięknie, ilość masła ideal a 🙂
Jadzkens
Faktycznie – sama się przyłapałam na własnej nieuwadze…nie wyłożyłam tortownicy papierem i masło mi tez wypłynęło, dymy na całe mieszkanie, na szczęście udało się opanować. Chlebek wyszedł przepyszny! Właśnie robię drugi raz. Ilość masła jest odpowiednia, dzięki niemu chlebek jest wilgotny a nie taki kamień. Super dzięki 🙂
Marzena
A ja wypróbowałam i jestem zadowolona. Przepis idealny ,choć ilość która mi wyszła nie wystarczyła na okrągła blaszkę:) ale do keksowki wyłożonej papierem i wyszło idealnie, gościa smakowało ,ja się nie załapałam….. Przepis na stałe u mnie zagości! Pozdrawiam
Przepisy na widelcu
Dziękuję za komentarz. Być może nie zostawiła Pani ciasta do ponownego wyrośnięcia?
Cieszę się, że zagości na stałe 🙂
Lena
Masła nie jest za dużo. Faktycznie w początkowej fazie pieczenia masło się wytapia, ale w miarę jak ciasto rośnie, to masło się wchłania i chlebek się pięknie piecze
Przepisy na widelcu
To prawda, sprawdzałam kilkukrotnie ilość masła 🙂
Ada
Żeby nic nie wyciekło spróbowałam inaczej zwinąć czyli najpierw po długości na pół i dopiero zwijałam, dzięki temu od strony dna było złożone ciasto i nic nie pocieklo dzięki czemu lepiej chlebek się dopiekł. Pierwszy raz wyszło mi ciasto z drożdży instant
Przepisy na widelcu
Bardzo się cieszę, że chlebek wyszedł :). Super opcja z innym zwijaniem!