• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Chlebek czosnkowy

17 sierpnia 2019 11 komentarzy

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Chlebek czosnkowy

Macie ochotę na pyszne i domowe pieczywo? Polecam Wam aromatyczny i mięciutki chlebek czosnkowy! Smakuje obłędnie, a przy tym wdzięcznie się odrywa na kawałki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw na grilla albo spotkania w większym gronie 🙂 .

Chlebek czosnkowy
Drukuj

Chlebek czosnkowy

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 267kcal

Składniki

Chlebek

  • 600 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych (2 opakowania)
  • 50 ml oleju
  • 280 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pietruszki suszonej

Masło czosnkowe

  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja

Chlebek

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj olej, wodę oraz sól i suszoną pietruszkę.
  • Wszystko wymieszaj w mikserze lub wyrób ciasto rękoma, aż zacznie odchodzić od dłoni.
  • Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • W tym czasie przygotuj masło czosnkowe.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj całość przygotowanym masłem.
  • Następnie pokrój ciasto w paski ok 3 – 4 cm. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ułóż w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm). Układaj paski jeden obok drugiego do wypełnienia całej blaszki.
  • Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masło czosnkowe

  • Masło włóż do miski, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 267 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 36,8 | Tłuszcze: 10,7
Wartości odżywcze (cały chlebek): Kcal: 3208 | Białko: 67,6 | Węglowodany: 442,4 | Tłuszcze: 129,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy Chlebek czosnkowy

W kategorii:Dania główne, Pieczywo, Przekąski, Śniadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Budyń jaglany z borówkami
Kolejny wpis Serek z jogurtów greckich »

Reader Interactions

Komentarze

  1. x

    31 grudnia 2019 o 12:09

    Masła jest ZDECYDOWANIE za dużo. Wszystko wypłynęło i się przypaliło, dom cały w dymie. Widać po zdjęciach, że nie dopiekłaś chlebka – nawet nie jest zarumieniony. Dziękuję za cudowny przepis, nie polecam.

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      1 stycznia 2020 o 18:42

      Dziękuję za komentarz. Robiłam wielokrotnie ten chlebek i uważam, że ilość masła jest odpowiednia. Czy forma była szczelna i wyłożona papierem do pieczenia? Być może forma nie trzymała, dlatego masło wyciekło? W takim razie polecam wypróbować upiec chlebek np. w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce, której się nie odpina. Chlebek nie musi być mocno zarumieniony, aby był dopieczony 🙂 . Ponadto już wiele osób korzystało z przepisu i było zadowolonych. Polecam spróbować ponownie 🙂 . Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. aaa

    5 stycznia 2020 o 20:55

    zgadzam się, że masła jest za dużo, przepisu nie polecam

    Odpowiedz
  3. Magdalena

    14 listopada 2021 o 10:59

    Wszystko wyszło super, chlebek wyrósł pięknie, ilość masła ideal a 🙂

    Odpowiedz
  4. Jadzkens

    6 marca 2022 o 10:15

    Faktycznie – sama się przyłapałam na własnej nieuwadze…nie wyłożyłam tortownicy papierem i masło mi tez wypłynęło, dymy na całe mieszkanie, na szczęście udało się opanować. Chlebek wyszedł przepyszny! Właśnie robię drugi raz. Ilość masła jest odpowiednia, dzięki niemu chlebek jest wilgotny a nie taki kamień. Super dzięki 🙂

    Odpowiedz
  5. Marzena

    4 czerwca 2022 o 09:10

    A ja wypróbowałam i jestem zadowolona. Przepis idealny ,choć ilość która mi wyszła nie wystarczyła na okrągła blaszkę:) ale do keksowki wyłożonej papierem i wyszło idealnie, gościa smakowało ,ja się nie załapałam….. Przepis na stałe u mnie zagości! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      11 czerwca 2022 o 20:32

      Dziękuję za komentarz. Być może nie zostawiła Pani ciasta do ponownego wyrośnięcia?
      Cieszę się, że zagości na stałe 🙂

      Odpowiedz
  6. Lena

    31 lipca 2022 o 17:37

    Masła nie jest za dużo. Faktycznie w początkowej fazie pieczenia masło się wytapia, ale w miarę jak ciasto rośnie, to masło się wchłania i chlebek się pięknie piecze

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      1 listopada 2022 o 20:30

      To prawda, sprawdzałam kilkukrotnie ilość masła 🙂

      Odpowiedz
  7. Ada

    26 sierpnia 2022 o 18:41

    Żeby nic nie wyciekło spróbowałam inaczej zwinąć czyli najpierw po długości na pół i dopiero zwijałam, dzięki temu od strony dna było złożone ciasto i nic nie pocieklo dzięki czemu lepiej chlebek się dopiekł. Pierwszy raz wyszło mi ciasto z drożdży instant

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      1 listopada 2022 o 20:27

      Bardzo się cieszę, że chlebek wyszedł :). Super opcja z innym zwijaniem!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności