Macie ochotę na dobre ciasto, ale obawiacie się cukru i dużej ilości kalorii? Mam dla Was świetną alternatywę: czekoladowe brownie z czerwonej fasoli! 🙂 Ciasto zaspokaja ochotę na słodkie, jest bardzo wilgotne i czekoladowe, a przy tym świetnie smakuje. Dodam, że nie czuć w nim smaku fasoli 🙂 . Koniecznie wypróbujcie, gwarantuję, że je pokochacie!
Brownie z fasoli
Wielkość: 15 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 130kcal
Składniki
- 2 puszki fasoli czerwonej (480 g po odsączeniu)
- 2 banany
- 4 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g erytrytolu (1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g owoców (ja użyłam mrożonych malin i jeżyn)
Instrukcja
- Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz wodą.
- Wszystkie składniki (oprócz owoców) zblenduj na jednolitą masę.
- Wlej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm). Na górę ułóż owoce.
- Piecz ciasto 45-50 min. w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).
- Wskazówka: ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 130 | Białko: 5,0 | Węglowodany: 10,2 | Tłuszcze: 7,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dorota
Zrobiłam, było przepyszne. Szkoda tylko, że tak szybko się skończyło
Przepisy na widelcu
Cieszę się, że smakowało :). U nas też szybko zniknęło, ale będziemy robić je częściej. Mam nadzieję, że też będziesz do niego wracać :).